Menu

Massage

De helende kracht van aandachtige aanraking

Mijn eerste aanraking met massage was in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ik werkte in een instelling met meervoudig gehandicapte mensen. Het was al een kunst om de eerste levensbehoeften van deze mensen in goede banen te leiden. Ruimte en aandacht voor ontspanning was er nauwelijks. Daarom besloot ik samen met een collega een massage opleiding te volgen, zodat we deze mensen op een andere wijze konden benaderen. Dit gaf mij meer inzicht in wat massage kan betekenen voor je lijf. Hierdoor voelde ik steeds meer behoefte om mijn kennis en ervaring uit te breiden.

Verschillende vormen van massage

Begonnen met aromatherapie – massage met etherische oliën – heb ik door de jaren heen steeds meer nieuwe technieken ontdekt en ben die gaan toepassen. Zoals holistic pulsing, sportmassage, lacto relaxatie, shantala massage, polariteit massage, metamorfose massage, voetreflexologie, reiki massage, tantramassage en ontspanningsmassage.

Vooral de ontspanningsmassages pas ik veel toe. In een veilige omgeving werk ik met de aanraking van krachtig, zachte, langzame en lange bewegingen. Met etherische oliën voeg ik een essentie toe die op velerlei gebied helend werkt.

Gelukkiger en gezonder

In mijn ervaring is aandachtige aanraking helend. Je lichaam weet beter dan je brein waar de aandacht binnen dient te komen. Pijn wordt minder en emoties komen boven drijven. Door deze de volle aandacht te geven en te mogen voelen wat gevoeld wil worden, vermindert de emotie net zo lang tot die verdwijnt.

Massage werkt diep door in het lichaam. Het werkt onder andere op het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Doordat je tijdens een massage endorfine (ook wel gelukshormoon genoemd) en oxytocine (knuffelhormoon) aanmaakt, voel je je na een massage ontspannen en gelukkiger. Je zelfhelend vermogen wordt geprikkeld. En mede door de goede doorbloeding wordt je gezonder.